Βασιλική Κίτσιου, Χημικός Α.Π.Θ.


Βάσω Κίτσιου Βασιλική Κίτσιου, Χημικός Α.Π.Θ.
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας, Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ.
Τ: 2310997744, F. 2310997709
E-mail: vasso_k3@hotmail.com

Πληροφορίες - Βιογραφικό

Σύντομο Βιογραφικό

Απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με έμφαση στη «Χημεία Υλικών και Ηλεκτροχημεία». Υποψήφιος διδάκτορας από τον Μάρτιο του 2008 του Τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Πλήρες βιογραφικό εδώ.



Διδακτορική Διατριβή


«Συνδυασμός φωτοκαταλυτικών και φυσικών μεθόδων στην αδρανοποίηση οργανικών ρύπων»

Αντικείμενο του διδακτορικής διατριβής, είναι η απόκτηση της απαραίτητης γνώσης, για την ανάπτυξη μεθοδολογίας που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση (επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση) αποβλήτων που περιέχουν τοξικές και γενικά βλαβερές ουσίες, όπως είναι τα φάρμακα. Η επεξεργασία τους θα βασίζεται στη συνδυασμένη χρήση της φωτοκαταλυτικής οξείδωσης (ετερογενούς και ομογενούς), με στόχο την αύξηση της βιοαποικοδομησιμότητας, μείωση της τοξικότητας και του συνολικού οργανικού φορτίου και μιας φυσικής επεξεργασίας με τη χρήση τεχνητών υγροτόπων για τη βελτίωση των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων εκροών και τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης τους. Η μεν πρώτη μέθοδος αποτελεί τεχνολογία αιχμής με συνεχώς αυξανόμενο παγκοσμίως ενδιαφέρον, η δε δεύτερη είναι μια φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος επεξεργασίας λυμάτων, βασισμένη την υγροτοπική βλάστηση και στα υδρομορφικά εδάφη. Μακροπρόθεσμα το προσδοκώμενο αποτέλεσμα της προτεινόμενης διδακτορικής έρευνας είναι η δυνατότητα ένταξης της ηλιακής ενέργειας, μέσω απλών και φιλικών συστημάτων στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων.



Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Οξείδωση και αδρανοποίηση οργανικών ρύπων με τη βοήθεια του αντιδραστηρίου Fenton (Fe+2/H2O2), Photo-Fenton (Fe+3/H2O2/UV-A, Vis) και του τροποποιημένου με οξαλικά ιόντα αντιδραστηρίου Photo-Fenton. Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας
  • Ανάπτυξη μιας οικολογικά αποδεκτής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη αδρανοποίηση των τοξικών και βλαβερών ουσιών, καθώς και των παθογόνων μικροοργανισμών που συναντώνται στα υγρά απόβλητα, στο πόσιμο νερό και στους αέριους ρύπους
  • Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του φωτοηλεκτροχημικού φαινομένου στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων



Δημοσιεύσεις

  • Homogeneous photo-fenton mineralization of the antibiotic sulfamethazine in water under UV-A, visible and solar irradiation.
    Kitsiou, V., Antoniadis, A., Mantzavinos, D., Poulios, I.
    Journal of Chemical Technology and Biotechnology, 2013.

  • Heterogeneous and homogeneous photocatalytic degradation of the insecticide imidacloprid in water.
    V. Kitsiou, N. Filippidis, D. Mantzavinos, I. Poulios.
    Applied Catalysis B: Environmental, 2008.



Συνέδρια

  • Φωτοκαταλυτική οξέιδωση του αντιβιοτικού Tetracycline.
    Κίτσιου Β., Πούλιος I.
    4ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο Μακεδονίας, Μάρτιος 2011, Θεσσαλονίκη

  • Photocatalytic degradation of the antibiotic tetracycline using TiO2 heterogeneous photocatalysis.
    V. Kitsiou , I. Poulios.
    Enviromental Applications of Advanced Oxidation Processes, 2nd European Conference, 9-11 September, Cyprus 2009

Επιστροφή